Raideliikenteen liikennöinti Rovaniemellä Tulosta

 

Nivavaaran-Vaaralan sekä Anttilanvaaran-Tuomijärven suuntaan liikennöivät vaunut voisivat käyttää tiheimmillään 15-20 minuutin vuoroväliä, jotta radalla kulkevien kaukojunien ohitukset kyettäisiin aikatauluttamaan varmasti. Mikäli 15 minuutin vuoroväli katsotaan ruuhka-aikana tarpeelliseksi, kohtauspaikkoja tulee rakentaa 7,5 minuutin välein. Näin vaunut voisivat liikennöidä hiljaisena aikana 30 minuutin vuorovälillä. Mikäli kohtauspaikat rakennettaisiin 20 minuutin vuoroväliin tukeutuen, tulisi vaunujen kapasiteettia säännöstellä liittämällä ruuhka-aikana useampi vaunu yhteen vuorovälin pysyessä koko ajan samana.

Paavalniemen-Korkiavaaran linjalla vaunut voisivat liikennöidä vilkkaina aikoina 10 minuutin välein, hiljaisina aikoina 20 minuutin välein. Kohtauspaikkoja tarvittaisiin 5 minuutin välein. Tarkka vuorovälitarve määräytyy kuitenkin myöhemmin tiedettävän väestöpohjan mukaan.

Raitiovaunut liikennöisivät arkisin klo 5.30-01, viikonloppuisin klo 4 saakka.
Sunnuntailiikenne alkaisi myöhemmin. Muiden kaupunginosien joukkoliikenne toimisi jatkossakin linja-autoin. Bussiliikennettä tulisi kehittää edelleen niin, että vaihdot raitiovaunujen sekä eri bussilinjojen välillä ovat sujuvat. Oleellista on, että kaikki kaupunginosat ovat saavutettavissa koko joukkoliikenteen liikennöintiajan.

Yhteistä tieverkolle ja raitioteille on, että niiden perustaminen ja ylläpito aiheuttavat kaupungille kuluja. Huomattava ero niiden välillä on kuitenkin se, että raitiovaunuliikenne maksaa valtaosan kuluistaan takaisin kaupungille lipputulojen muodossa. Siihen ei yllä bussiliikenne eikä tieverkko.

grazilainen puistossa grazilainen keskustassa
Kuva grazilaisesta raitiovaunusta
puistossa ja keskustassa raitiokävelykadulla. Kummallekin osuudelle on yhteistä, että raitiovaunu kulkee omalla väylällään eli vapaana autoliikenteestä. Tällöin se on tarkka aikatauluissaan.

<edellinen sivu> <seuraava sivu>

Viimeksi päivitetty 10.05.2012 15:26
 

Lisää kommenttisi

Nimesi:
Otsikko:
Kommentti: