Sivustosta lyhyesti Tulosta


Rovaniemenjoukkoliikenne.net -sivuston tarkoituksena on herättää keskustelua Rovaniemen joukkoliikenteen tilasta ja toimista sen parantamiseksi. Sekä vision että artikkelit ovat toteuttaneet ja kirjoittaneet joukko poliittisesti sitoutumattomia opiskelijoita. Sivuston tekijät tahtovat muistuttaa erityisesti, että joukkoliikenne ei ole asia, jota voidaan käsitellä irrallisena, vaan se on oleellinen osa kaupunkikehitystä siinä missä harrastusmahdollisuudet tai viemärijärjestelmä.


Rovaniemenjoukkoliikenne.net-sivusto esittää kolme konkreettista parannusehdotusta rovaniemeläiseen liikennepolitiikkaan:

  • 1. Paikallisliikenteen järjestämisessä luovutaan linjalupiin perustuvasta järjestelmästä mitä pikimmiten ja siirrytään tilaaja-tuottaja -malliin. Linjalupaliikennemalli on kallis ja tehoton, ja siinä jokainen uusi matkustaja tuo kunnalle lisää menoja, ainoastaan bussiyrittäjät hyötyvät. Tilaaja-tuottaja mallissa julkinen valta määrittelee palvelutason ja ottaa taloudellisen vastuun, ja jokainen uusi matkustaja tuo säästöjä. Viimeksimainittu järjestelmä on osoittautunut menestyksekkääksi mm. Tampereella. Rovaniemelläkin tulee luoda linjasto, joka kattaa koko kaupunkialueella myös varhaisaamut, illat ja viikonloput.
  • teollisuustienautokaista2. Eteläkeskuksen liikennekeskustelussa otetaan huomioon joukkoliikenne todellisena vaihtoehtona. Kohdistettaessa miljoonien investoinnit joukkoliikeenteeseen saavutetaan pitkänäköisempi hyöty kuin investoitaessa autoliikenteen kasvavaan tilantarpeeseen. Lisäkaistojen ja eritasoliittymien sijasta voitaisiin samoilla kustannuksilla luoda koko kaupunkiin tiheä bussiverkosto, mikä vähentäisi myös Eteläkeskuksen ruuhkaisuutta, kun työssäkäynti ja asiointi onnistuisi helposti joukkoliikenteellä. Koska joukkoliikenne vie vähemmän tilaa ja kuljettaa suuria massoja ihmisiä, se luo mahdollisuuden rakentaa Teollisuutieltä Vierustielle ja entiselle tavara-asemalle ulottuva tiivis ja yhtenäinen yritys- ja palvelukeskittymä, joka on kilpailukykyisempi kuin jos alueen liikenne perustuu autoiluun.

 

Kysymyksiä tai palautetta sivustosta voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen Sähköpostiosoite on suojattu roskapostiohjelmia vastaan, Javascript-tuen tulee olla päällä nähdäksesi osoitteen .

Viimeksi päivitetty 10.05.2012 21:38
 
Kommentit (6)
harhaanjohtava otsikko
6 27.02.2009 12:26
tomi knuutila
Googletin teidät etsiessäni bussiaikatauluja. Vaikka se kertoo myös osittain Rollon bussiliikenteen ongelmista nii voisitte edes laittaa linkin aikataulusivuille (jos sellainen on :)
Ollaan realisteja - saadaan tuloksia
5 31.08.2008 13:45
Junantuoma
Asun itse runsaat viisi kilometriä Roin keskipisteestä. Pari bussivuoroa ma-pe. La ja su EI YHTÄÄN.

Joukkoliikenteen kehittämisen taakse pitää saada paljon ja kaikenlaisia ihmisiä. Valtavia uusia investointeja ja vuosien kehittelyjä vaativat hankkeet tuntuvat useimmille epärealistiseen utopiamaailmaan kuuluvilta. Erityisesti väestöön ja sen liikennerapeisiin suhteutettuna. Rovaniemellä on erittäin runsas yksityisautokanta, jolla valtaosin liikennetarpeet jo hoituvat. Suuri työttömyys osaltaan pienentää työmatkapalvelujen tarvetta.

Joitain ajatuksia melko halvoista kokeiluista:
1. Siirrytään käyttämään pienempiä tila-autoja/busseja, jotka ovat radikaalisti isoja busseja edullisempia.
2. Perustetaan maksuttomia kokeilulinjoja. Rahastus ja rahan käsittely kirjanpitoon asti maksaa suhteettoman paljon. Linjat voisivat löytyä tutkimalla, miten ja milloin esim. koululaiset, opiskelijat ja eläkeläiset asuvat ja kulkevat. Vinkkejä linjojen sijoittamisesta löytyy varmaan myös terveys- ja ja erilaisten virastopalvelujen käytöstä sekä automarkettien isoista liikennevirroista. Ainakin Ruotsisa on hyviä kokemuksia. Muistaakseni Göteborgissa. Ehkä tutkimuksen saisi vaikkapa jonkin korkeakoulun päättötyöksi.
3. Palvelulinjat?
Kaupungin sivustoilla on karkea aikataulu/reitistö pavelulinjoille.http://www.rovaniemi.fi/includes/file_download.asp?deptid=14717&fileid=22101&file=20080808110852.htm. Tarkempaa selkoa niistä en ole saanut edes bussikuskeilta. Jokin liikennöitsijöitten tukimuoto vai mikä lie. Vai olisko jokin malli, josta kannattaisi kertoa. Nimi vaikuttaa asukaslähtöiseltä.

Menestystä näille sivuille, ja joukkoliikenteen aidolle kehittämiselle. Välttäkää politisoimista, jolla takuuvarmasti saa vain vastustajia ja upottaa joukkoliikenteen kehittämisen kunnallispolitiikan roskakasoihin.
tää on jee
4 01.06.2008 15:32
stina
Hyvä juttu ehdottomasti! Mutta ehkä yksi lisäys: mitä jos täällä olis helppolukuisessa muodossa, helposti saatavilla tämänhetkiset Rollon dösäaikataulut tai linkki kaupungin sivuille? Aikataulutiedot ovat kaupungin sivuilla etsinnän takana, ja googlaus johtaa etsijän näille sivuille. Hyvät aikataulutiedot madaltaisivat taas pikkupikkupykälän verran autoilijoiden kynnystä käyttää julkisia.
JES
3 12.05.2008 19:28
Heli
Ihanaa ku jotku saa asioita aikaseksi! Asia on hyvinkin huomion arvoinen.
Juuri näin!
2 02.05.2008 10:21
Antti Brunni
Tässä on kasassa konkreettinen esitys, johon tarvitaan vastaus kaupungin suunnalta. Voisiko tähän liittää jonkun addressin johon projektin tukijat voisivat käydä niittaamassa nimensä?
Mahtavaa!
1 22.04.2008 21:11
Teemu
Hienot sivut oikealla asialla! Lisää vauhtia rattaisiin ja asiaa enemmän esille julkisuuteen.

Lisää kommenttisi

Nimesi:
Otsikko:
Kommentti: